Zagvozd

Naslov

  • Villa Argento Zagvozd
  • Villa Argento Zagvozd
  • Villa Argento Zagvozd

Naslov

  • Villa Argento Zagvozd
  • Villa Argento Zagvozd
  • Villa Argento ZagvozdLokacija

Argento residence nalazi se u Zagvozdu, malenom mjestu smještenom u podnožju planine Biokovo. Geografija položaja rezultirala je time da prizemlje kuće postaje dio topografije koja ga okružuje. Heterogenost tla i struktura terena uvjetovali su projektantski pristup koji karakterizira preciznost i poštovanje prema genius loci. Pozicioniranjem kuće prema sredini parcele postignuto je optimalno korištenje stranice koja omogućuje nesmetano korištenje svih funkcija i pruža korisnicima mogućnost uživanja u pogledu na prirodna bogatstva ovog živopisnog područja.

Arhitektonski pristup

Arhitektonski pristup ukazuje na naslijeđe prošlih vremena u kojem se jednako cijeni interijer i eksterijer rezultirajući savršenom sintezom unutarnjih i vanjskih prostora koji postaju povezane zone interakcije i druženja. Povijesno, kuće su rađene kao rezultat želja i potreba obitelji koju čini nekoliko generacija, od kojih je svaka imala specifične zahtjeve, ali i jednu zajedničku spoznaju: dom treba biti mjesto susreta i povezivanja; kako između ljudi tako i između čovjeka i prirode.

Prostorna dispozicija

Iako je topografija terena uvjetovala ulaz na katu, srce kuće je u prizemlju gdje su smještene kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Staklene stijene u punoj visini poda povezuju ovaj prostor s eksterijerom - terasom s ljetnom kuhinjom, bazenom sa sunčalištem i vrtom koji uokviruje cjelokupnu arhitektonsku kompoziciju. Posebna pažnja posvećena je oblikovanju pogleda iz unutrašnjosti prema prirodnim ljepotama te je iz tog razloga strop iznad terase izveden pod otklonom, kako bi se promatraču omogućio nesmetan pogled iz dnevnog boravka. Na katu se nalazi spavaći dio koji sadrži zajedničku saunu i tri spavaće sobe s vlastitim kupaonicama. Svaka od soba ima intiman izlaz u eksterijer u obliku balkona s kojih se pruža pogled na planinski krajolik.

Dizajn i oblikovanje

Arhitektonska kompozicija vile sastoji se od dva volumena - prizemlja i kata, koji su u otklonu kako bi se istovremeno postigla fuzija s terenom i omogućila optimalna orijentacija stambenog prostora. U prizemlju, otvori pročelja prema jugu i zapadu omogućuju optimalnu osunčanost i potpunu povezanost s eksterijerom. Pozicija prvog kata u odstupanju je od prizemlja i ostavlja dojam čvršćeg i jačeg volumena koji istovremeno sjedi i lebdi nad prizemljem. Pri oblikovanju pročelja posebna se pozornost pridaje suncu i orijentaciji prostora, što je rezultiralo velikim otvorima koji pružaju obilje dnevne svjetlosti. Uvođenjem nekoliko slojeva dizajna stvoren je prostorni sklad koji korisnicima omogućuje istovremenu introverziju i ekstrovertnost boravka unutar zgrade.

Materijali

Izbor materijala bio je uvjetovan podnebljem i njegovom tradicijom, pa su logičan izbor bili prirodni materijali - kamen, beton i drvo, reinterpretirani i prilagođeni modernom dizajnu kuće. Baza kuće čita se kao sinteza krhkog i masivnog – stakla i kamena i gotovo je skrivena između stijena sa staklenim dijelom koji skriva srce objekta. Korištenjem betonske i drvene obloge na volumenu gornje etaže stvoren je dojam masivnosti što je konačni odgovor na krhkost otvorenog prizemlja. Na taj način postignut je osjećaj plutajućeg volumena koji je izašao iz tla.

Eksterijer

Ravnomjerna valorizacija interijera i eksterijera stvorila je ugodne i promišljene intervencije u eksterijeru koje karakterizira simbioza arhitekture i topografije. Stvaraju se i potenciraju mjesta za odmor i druženje, poput sunčališta i ukopanog odmorišta uz vanjski kamin koji stvara osjećaj ognjišta.

Video

Argento Zagvozd logo